In 2012 zijn er op deze woning acht CanadianSolar panelen gelegd, aangesloten op een SMA-omvormer. Omdat de bewoners ook graag het dak aan de achterzijde van de woning wilde benutten is er voor gekozen om dan direct het hele systeem te upgraden naar huidige standaard.

Op het achterdak zijn zeven AEG 275Wp black panelen bijgeplaatst. Vijf onder de dakkapel, twee er bovenop. Alle panelen, dus ook de bestaande acht CanadianSolars, zijn aangesloten op een SolarEdge systeem. De grote voordelen van dat systeem ten opzichte van een traditionele stringomvormer komen in deze installatie tot hun volle recht. Verschillende panelen, verschillende dakvlakken en hellingshoeken en soms zo hier en daar wat schaduw op de panelen. Daarnaast is met het SolarEdge systeem de prestaties en onderlinge verschillen in opbrengst veel beter in de gaten te houden.

Kortom, deze installatie is weer geheel up-to-date en klaar voor de toekomst.

 
Koninginnehof29 
 

Op deze vrijstaande woning liggen 14 panelen in oost-west-opstelling. Daarmee wordt het volledige dakoppervlak benut voor de opwekking van energie.

De installatie bestaat uit 11 DMEGC panelen van 275Wp in combinatie met drie Isofoton panelen van 250Wp. Die laatste panelen komen uit de bestaande installatie van de klant en zijn nu dus volledig in het systeem geintegreerd.
Met een SolarEdge omvormer en bijpassend optimizers is het geen enkel probleem om twee verschillende panelen in dezelfde string te hebben.

Een groot gedeelte van de te verwachten jaaropbrengst van ca. 3200 kWh, zal worden gebruikt voor de voeding van de warmtepomp in het huis. Daarmee is een mooie duurzame koppeling tussen elektra en warmte ontstaan.

 

Deze installatie bestaat uit 12 Suntech 275Wp panelen, aangesloten op een SolarEdge omvormer en bijpassende optimizers. Het geheel is gemonteerd op een vd Valk montagesysteem waarbij alle rijen onderling zijn verbonden.

De installatie zal naar verwachting ca. 3000 kWh/jaar op moeten gaan brengen, waarmee het grootste deel van de electriciteitsverbruik van de bewoners afgedekt zal zijn.

 
   
Pijlkruid  Op deze hoekwoning liggen sinds eind vorige week 12 Benq 327Wp panelen. Deze highpower panelen gaan zorgen voor een jaarlijkse opbrengst van ca. 3300 kWh. Daarmee wordt een flink deel van het jaarverbruik afgedekt. Het systeem is uitgevoerd met een SolarEdge omvormer en bijpassende optimizers. Een minder presterend paneel, bijvoorbeeld door schaduw, heeft daardoor geen invloed op de rest van het systeem. 

Op deze vrijstaande woning zijn recent 16 panelen geplaatst. Op het garagedak liggen 8 stuks Suntech 265Wp Black panelen, op de uitbouw staan 8 stuks DMEGC 260Wp panelen op frames.

Het systeem is uitgevoerd als SolarEdge systeem met bij behorende optimizers. Hierdoor heeft eventuele schaduw van het huis geen effect op de niet beschaduwde panelen.

Deze installatie zal naar verwachting het gehele elektriciteitsverbruik van deze woning afdekken.

  

Op deze woning in Leiden zijn 11 Suntech 270Wp Black panelen geplaatst. De panelen zijn met optimizers aangesloten op een SolarEdge systeem waardoor een iets minder presterend paneel, bijvoorbeeld door schaduw, geen effect heeft op de energieopbrengst van de andere panelen.

Met een berekende jaar opbrengst van ca. 2400 kWh wordt nagenoeg het gehele elektra verbruik van deze woning opgewekt in de panelen.

Deze installatie bestaat uit 9 DMEGC 270Wp full Blackpanelen. Gezamelijk zullen zij naar verwachting ca. 2050kWh per jaar op gaan wekken. Het systeem is via een Solaredge met bijpassende optimizers aangesloten op de huisinstallatie.

Met het systeem zal ongeveer €430,- worden bespaard op de energierekening.

 
fresiadal10
 

Op deze twee woningen in de Tomatenstraat liggen sinds kort respectievelijk 7 en 13 DMEGC 260Wp panelen. Beide installaties zijn aangesloten op SolarEdge omvormers en optimizers.
Voor die omvormer is gekozen omdat het dak redelijk vol staat met schoorstenen die op bepaalde momenten sommige panelen beschaduwen. Door de energie per paneel af te tappen heeft een minder presterend paneel geen effect op de opbrengst van de rest.

Datalogging gebeurt in het ene geval via de SolarEdge portal, in het andere geval wordt gebruik gemaakt van een Qurrent Qbox. Bij die laatste kan ook het totale verbruik van het huishouden bekeken worden. 

Op deze vrijstaande woning zijn 26 SunTech 265Wp Full Black panelen geplaatst. Gezamenlijk vermogen is bijna 6900Wp, wat ca. 6000kWh/jaar moet gaan opbrengen.
Door het bijpassende zwarte montage materiaal en de donkere pannen van deze woning valt de installatie niet echt op. De gebruikte omvormer is een SMA tripower 6000 en de monitoring wordt gedaan met een Qurrent datalogset. Met deze set is het mogelijk om ook het totale verbruik van het huishouden in de gaten te houden. Opbrengst en verbruik staan keurig netjes in één grafiek.

    
   

11 SunTech full black panelen van 265Wp per stuk zorgen op deze woning voor een energieopbrengst van circa 2500kWh per jaar. De installatie zit aangesloten op een SMA omvormer. Doordat de panelen maar drie centimeter dik en volledig zwart zijn ziet de installatie er erg slank uit en valt hij op het dak nauwelijks op. 

Qua positie van de panelen en opbouw van de installatie is deze identiek aan de installatie op de Berkebroeklaan 58. Enige verschil is dat deze panelen iets 'zwaarder' zijn en dus iets meer opbrengen.

Op deze woning in de wijk Brasserhout in Den Haag liggen 12 Yingli Panda Black panelen van 260Wp.

Het gezamelijke vermogen van 3120Wp levert via een SMA 3000TL omvormer jaarlijks ruim 2400kWh op.

Door de zwarte installatie op het zwarte dak valt de installatie minimaal op.

Monitoring van de installatie en het jaarverbruik van het huishouden gebeurt met een Qurrent Qbox.

 
 

Deze installatie in Wateringen is een op maat gemaakte Oost-West opstelling. Door panelen op deze manier te plaatsen wordt het beschikbare dakoppervlak maximaal benut. De installatie begint 's morgens vroeg al energie te leveren en gaat door tot de zon bijna ondergaat. Met deze 16 panelen dekt de eigenaar nagenoeg zijn hele elektriciteitsverbruik af.

De toegepaste panelen zijn Canadian Solar panelen van 255Wp, aangesloten op een SMA 3600TL-21 omvormer.

Op deze woning in Zoeterwoude liggen sinds vandaag 12 SolarFrontier CIS panelen van 170Wp. Deze panelen zijn aangesloten op een SolarEdge omvormer met optimizers. Hiervoor is gekozen omdat de geïnstalleerde dakoppervlaktes niet geheel schaduwvrij zijn.

Ondanks het schijnbaar beperkte vermogen van de panelen moet de opbrengst per m2 vergelijkbaar zijn met normale panelen doordat de CIS-panelen beter presteren bij diffuus (niet direct) zonlicht.
Daarnaast zijn de panelen ook echt volledig zwart waardoor het één strak geheel wordt. 

 

    

In september 2013 hebben wij een installatie in de van Loostraat 107 aangebracht.
Op 2 februari 2015 was de buurman op nr 109 aan de beurt.
10 Sunrise panelen, aangesloten op een SMA 2100TL omvormer, zullen hier jaarlijks ca. 1950 kWh aan energie op gaan wekken.

Op speciaal verzoek van de klant zijn alle panelen los geplaatst. Bij de buurman op nr 107 zijn ze wel in rijen neergezet zoals op de foto te zien is.
Overweging was in dit geval het behoud van de mogelijkheid om een dakopbouw te kunnen plaatsen.

 

 

Op deze woning in Wateringseveld wordt sinds vandaag een flinke hoeveelheid zonnestroom opgewekt.
Vanuit de bouw lagen er vier panelen van 100Wp op het dak.
Door dat de omvormer van dit systeem na 12 jaar de geest had gegeven en het systeem te veroudert is om te herstellen is gekozen voor een nieuwe installatie.

Met 15 Sunrise panelen van 250Wp ligt er nu een totaal vermogen van 3750Wp op het dak.
Naar verwachting goed voor ongeveer 3200kWh per jaar. Daarmee dekken de bewoners hun gehele jaarverbruik aan elektra af.

De installatie is aangesloten op een SMA omvormer met een Qurrent monitoring set waarmee niet alleen de opbrengst van de installatie, maar ook het energie verbruik in de gehele woning inzichtelijk wordt gemaakt.  
 
 

Begin september zijn er op deze woning 8 panelen van 260Wp geplaats.

De panelen zijn van de fabrikant Sunrise en uitgevoerd als fullblack. 
Van de installatie zijn eigenlijk alleen de drie panelen tussen de twee dakkapellen zichtbaar. De andere panelen op de uitbouw van de begane grond en de dakkapel op de tweede etage zijn (nagenoeg) niet te zien vanuit de omgeving.

De installatie zal naar verwachting een kleine 1700kWh per jaar gaan opbrengen waarmee een behoorlijk gedeelte van het jaarlijkse energieverbruik is afgedekt.

De panelen op de woning aan de rechterkant is overigens een eerder project van ons.
Op deze woning is een installatie van 12 stuks Sunrise 260 Wp Fullblack panelen geplaatst. Aangesloten op een SMA 3000-TL-21 omvormer moet deze installatie jaarlijks zo'n 2600kWh op gaan brengen. De panelen zijn nagenoeg zuid georienteerd en het dak heeft een gunstige helling. Achter in de tuin staat een boom die mogelijk op de onderste rij panelen, tijdens de wintermaanden, enige schaduw kan werpen. Daarom is er in het ontwerp gekozen voor een opsplitsing in twee strings.   
 

Op dit platte dak in de Wormerveerstraat liggen zes 260Wp Sunrise mono kristalijne panelen. De panelen liggen gemonteerd op consoles van Renusol en zijn aangesloten op een Mastervolt Soladin web 1500 omvormer.

Deze installatie zal ongeveer 1350 kWh/jaar moeten gaan opbrengen.

16 Yingli panelen van maar liefst 275Wp per stuk leveren deze woning in Leidschendam jaarlijks ca. 3600 kWh op.

Aangesloten op een multistring omvormer van SMA is deze installatie daarmee goed voor een besparing van ruim €750,- per jaar.

De installatie is verdeeld in twee strings. Eén van zeven en één van negen panelen. De string met negen panelen ligt in zijn geheel op de dakkapel en is vanaf de straat zijde nagenoeg niet te zien. De overige zeven panelen liggen net onder de nok en op het achterste gedeelte van het dak.

 
  

Deze installatie bestaat uit twee delen. Op ieder huis liggen twaalf ZNShine FullBlack panelen van 250Wp. Omdat de installatie doorloopt over de volle breedte van het dak lijkt het één geheel.

Beide installaties zijn uitgerust met een SMA-omvormer en moeten ca. 2350kWh/jaar op gaan leveren, goed voor een besparing van ruim €500,- per jaar.

Door de steile dakhelling en de gladde pannen is dit zeker geen installatie om zelf te monteren, maar is het wel een eyecatcher in positieve zin. Het zwarte geheel is duidelijk zichtbaar op het dak, maar vormt geen storend geheel zoals normale panelen zouden doen.

Op deze woning in Vlaardingen liggen sinds kort 12 stuks 250Wp ZNShine panelen. Een SMA omvormer maakt de installatie compleet.

Gemonteerd op frames met een opstelhoek van 30 graden en met een oriëntatie nagenoeg zuid geven deze panelen hun maximale opbrengst.

Deze installatie zal jaarlijks circa 2600kWh moeten gaan opbrengen.

De installatie is door de klant zelf gemonteerd. Op een platdak is dat zeker geen probleem.  

  
 

Op deze naast elkaar gelegen twee-onder-een-kappers liggen twee installaties van met totaal 30 panelen.

De beide installaties hebben 15 fullblack DMEGC-panelen van 250Wp per stuk en zijn aangesloten op een SMA 3000TL-21 omvormer. Op iedere woning zal daarmee naar verwachting ca. 3200kWh/jaar worden opgewekt waarmee een flink deel van de elektriciteitsrekening wordt afgedekt.
Op dit moment staan er nog hoge bomen achter de huizen, maar die worden volgend jaar gekapt waardoor de installatie hun volle vermogen moeten gaan leveren.

Beide installaties zijn hetzelfde, maar wel gespiegeld. Net boven de dakkapel is een kleine ruimte overgelaten voor de ontluchtingspijp van de standleiding.

 

 

 

Op deze vrijstaande woning in Brasserhout liggen sinds vandaag 18 CanadianSolar FullBlack panelen aangesloten op een SMA-omvormer.
Omdat het dak al een donkere kleur van zichzelf heeft vallen deze panelen nauwelijks op. Tussen en boven de panelen is ruimte gelaten om onderhoud aan de houten uitbouw mogelijk te kunnen maken.

Deze installatie zal naar verwachting circa 3500kWh per jaar gaan opbrengen. Met die opbrengst is een zeer groot deel van het jaarlijkse verbruik afgedekt.

 
webformaat.jpg - 123.38 KB 
    

Op deze woning in Wateringen liggen in totaal 9 Yingli panelen van 240Wp. Op de dakkapel en de platte nok zijn de overige vier panelen geplaatst. Deze zijn vanaf beneden nagenoeg niet te zien.

De installatie is aangesloten op een SMA 2100TL omvormer en zal ongeveer 1700kWh per jaar gaan opleveren. De jaarlijkse afrekening voor de verbruikte elektriciteit zal met deze installatie ongeveer €375,- lager zijn.

Deze installatie is een combinatie van een platdak (uitbouw) en schuindak systeem. In totaal 13 Yingli panelen van 245Wp, moeten jaarlijks ca. 2500kWh gaan opleveren. Bij €0,22/kWh, goed voor een jaarlijkse besparing van €550,-.

De gehele installatie is zuid-west georienteerd en is verdeeld over drie dakvlakken. Vijf panelen boven de dakkapel, drie op de dakkapel en vijf op de uitbouw.

Deze installatie is aangesloten op een SMA 3000TL-ST omvormer met webconnect data module waardoor online de prestaties van het systeem te zien zijn.

    

De nieuwbouwwijk Essellanden (Wateringen) is sinds vandaag een zonnestroominstallatie rijker.

Deze woning had, vanuit de bouw, al een zonneboiler, maar heeft nu ook nog eens 11 zonnepanelen op het dak liggen. Twee keer 4 op het schuine dak en nog eens drie op de uitbouw.

Met deze 11 CanadianSolar zonnepanelen van 245Wp moet een jaarlijkse besparing gehaald worden van ca. 2200kWh. Goed voor een energierekening die bijna €500,- per jaar lager zou moeten zijn.

Via de SMA-omvormer , uitgerust met een webconnectmodule, is de installatie via internet overal te monitoren.

   

 

Op de rand van het Statenkwartier ligt de Van Loostraat. Statige huizen met een mooi plat dak, prima geschikt voor zonnepanelen.
Begin augustus is op nr 107 een zonnestroominstallatie geplaatst bestaande uit 11 CanadianSolar panelen van 245Wp, met een gezamelijk vermogen van 2695Wp. De installatie werkt met een SMA-omvormer.


Geplaatst op frames met een oprichtingshoek van 15 graden, moet deze installatie jaarlijks ca. 2200kWh gaan opbrengen, waarmee er ca. €480,- per jaar minder aan de energieleverancier betaald hoeft te worden.

De bewoners wilden de installatie op het dak zelf in elkaar zetten en hebben alleen voor het aansluiten gebruik gemaakt van de diensten van Solaris.

Inmiddels werkt de installatie en kan de eigenaar via een SMA webconnect module op de Sunnyportal website van SMA live meekijken naar de opbrengst van zijn installatie. Hij kan daarvoor gebruik maken van een willekeurige computer met een internet verbinding of een app op zijn smartphone.

 
 

 

   

Op deze Dordrechtse woning liggen 10 CanadianSolar panelen opgesteld. Geplaatst op frames met een hoek van 15 graden zijn ze vanaf de beganegrond nagenoeg niet te zien.

Met een totaal vermogen van 2450Wp moet deze installatie jaarlijks een besparing van €450,- op de elektricteitsnota gaan opleveren.

De zonnestroominstallatie is via een 2500HF omvormer van SMA aangesloten op de huisinstallatie.

Deze woning in Purmerend is begin juli 2013 voorzien van een zonnestroominstallatie met 9 Yingli 240Wp panelen.
Aangesloten op een SB2100TL omvormer moet deze installatie minimaal 1800kWh per jaar gaan opbrengen. Daarmee zal ongeveer €400,- per jaar worden bespaard op de elektriciteitsrekening.

Op de foto zijn veel bomen en planten te zien. De panelen liggen echter nagenoeg vrij van schaduw.

 

Deze woning is voorzien van 15 stuks CanadianSolar panelen van 250Wp. Met een gezamelijk vermogen van 3750Wp en een berekende jaaropbrengst van ca. 2600kWh per jaar. Deze panelen moeten een besparing op gaan leveren van ca. €575,- bij de huidige electriciteitsprijzen (€0,22/ kWh).

De panelen zijn landscape geplaatst op het hoogste dak van de woning. Mede door de flauwe dakhelling vallen ze op dit dak, voor de directe omgeving, nagenoeg niet op. Door de hoogte van het dak liggen ze volledig vrij van schaduw en zal dit zeer waarschijnlijk ook in de toekomst zo blijven.  

De panelen zijn aangesloten op een SMA-omvormer.

Op het dak van deze 3-laags woning liggen 11 panelen onder een hoek van 15graden. Deze Yingli panelen van 240Wp zullen jaarlijks ca. 2200kWh per jaar gaan opbrengen, een besparing van € 480,- op de jaarlijkse energierekening.
De installatie is uitgevoerd met een SMA 2500TLST omvormer.

Bij deze installatie is gekozen voor een opstelhoek van 15 graden omdat de onderlinge afstand tussen de rijen panelen dan kleiner kan zijn dan bij een grotere oprichtingshoek. Hierdoor was het mogelijk om vier rijen panelen achter elkaar te zetten.
In het midden is gekozen om één paneel minder te plaatsen in verband met de zwarte pijp die recht voor het paneel zou staan en schaduw op het paneel zou werpen.

De panelen zijn vanaf de straat en vanuit de omliggen woningen niet te zien. 

 
 

Deze installatie bestaat uit 12 CanadianSolar panelen van 250Wp per stuk. Gezamenlijk hebben zij een vermogen van 3000Wp die, met deze hellingshoek en oriëntatie, ca. 2600 kWh per jaar zou moeten gaan opbrengen. Hiermee zal de jaarlijkse elektriciteitsrekening ca. €570,- lager zijn.

De installatie is uitgevoerd met een SMA-omvormer met twee MPP-trackers. Hierdoor is het mogelijk om de installatie in twee afzonderlijke strings aan te sluiten die onafhankelijk van elkaar functioneren. Mocht er op een paneel in één van de strings schaduw vallen, dan kan de anders string nog wel het volle vermogen leveren.
In de praktijk zal de hoeveelheid schaduw op de panelen mee vallen. Alleen in de ochtend en aan het eind van de dag kan het zijn dat een aantal panelen beschaduwd zijn. De rest van de dag zullen beide strings op volle kracht werken.

Het enige wat nu nog ontbreekt is zonneschijn!

Met 18 panelen van CanadianSolar heeft deze installatie een vermogen van 4410Wp en een oppervlak van bijna 30 vierkante meter.
De installatie is aangesloten op een SMA-omvormer met twee MPP trackers. Daarvoor is gekozen omdat er op een kleine aantal momenten kans is op wat schaduw van een schoorsteenpijp op het dak. Deze schoorsteen staat rechts boven in de hoek van het dak en is op de foto niet te zien.
Door een omvormer met twee MPP-trackers te kiezen kan de installatie in twee delen worden opgeplitst.
Het voordeel daarvan is dat er op de momenten dat er op een aantal panelen van het ene deel schaduw valt, het andere deel op vol vermogen kan blijven draaien.  

Het dak is zuidwest georiënteerd en de installatie zal mede daardoor ruim 3600kWh per jaar moeten gaan opbrengen. Dat betekend een besparing van bijna €800,- op de jaarlijkse energierekening.

Door de situering van het dak is de installatie vanaf zowel de voor- als de achterzijde van de woning nagenoeg niet zichtbaar.

  
Berkebroelaan 58, Brasserhout, de Bras, Ypenburg, Den Haag 

Deze installatie in Den Haag bestaat uit 11 All Black panelen van Senersun met een gezamenlijk vermogen van 2695 Wpiek. De SMA-omvormer zal naar verwachting ca. 2300 kWh per jaar te verwerken krijgen, wat gelijk zal staan aan een besparing van ruim €500,- per jaar bij een kWh-prijs van €0,22.

De installatie is in februari 2013 in gebruik genomen en is ZZO georiënteerd. 

  

 

 

Dit plat dak systeem bestaat uit 10 CanadianSolar panelen met een SMA HF-omvormer. 
Het maximale vermogen van deze installatie is 2450 Wpiek.
De panelen zijn geplaatst onder een hoek van 15 graden en gericht op het zuid-westen.
De installatie zal naar verwachting ca. 1950 kWh per jaar op gaan brengen. Dat is bij
een energieprijs van €0,22 per kWh, goed voor een besparing van €429,- Euro per jaar.

Havenkade 32, schevningen
   

De installatie bestaat uit acht panelen van CanadianSolar met een hoogfrequent omvormer van SMA. De panelen zijn nagenoeg uitgericht op het zuiden.
De jaarlijks verwachtte opbrengst ligt op circa 1600 kWh, waarmee de energierekening zo'n €350,- euro per jaar lager zal zijn.

De installatie is ruim 13 m2 groot.

 

 


Deze installatie op een seniorenwoning in Nootdorp is in het voorjaar van 2012 opgeleverd. De installatie bestaat uit zes Senersun SSP60C panelen met een totaal oppervlak van 10m2.  Het maximale vermogen van deze installatie bedraagt 1440 Wp.

Gekoppeld aan een SMA SunnyBoy 1200 zal deze installatie, naar verwachting, ca. 1100 kWh per jaar gaan opbrengen. Goed voor een besparing op de energiekosten van ca. €260,- euro per jaar.

Update juni 2013: Net zoals bij de installatie op de Cypergras (zie hieronder) heeft deze installatie het afgelopen jaar ca. 20% méér energiegeleverd dan vooraf werd gedacht. De teller staat nu, na een jaar, op ca. 1400 kWh.

De toegapstte panelen zijn dezelfde als op de Cypergras, dus echt een grote verassing was het niet. 

Gelegen in de nieuwbouwwijk Brasserhout (onderdeel van Ypenburg, Den Haag), heeft deze woning een uitermate geschikt dak voor de plaatsing van een zonnestroominstallatie.

In dit geval is er voor gekozen om de panelen zo dicht mogelijk bij de nok te plaatsen om het onderste deel van het dak vrij te houden voor een eventuele uitbreiding en de installatie symetrisch te houden.

Deze plaats van montage is niet bij ieder dak in deze wijk mogelijk, omdat de dakhelling en bereikbaarheid een aardige uitdaging vormen.

De 12 Senersun panelen zullen jaarlijks ca. 2200 kWh op gaan brengen, goed voor ca 65% van het jaarverbruik van de bewoners en een besparing van ca. €500,- euro per jaar.

De installatie is met een SunnyBoy 3000 HF uitgerust en voor datalogging wordt een Sunny Beam gebruikt.

Het totale oppervlak is ca. 20 m2.

Update mei 2013: 
De installatie ligt momenteel precies één jaar en de totaalteller staat op een ongeloofelijke 2650 kWh! Ruim 450kWh boven het berekende totaal wat een extra opbrengst van €100,- inhoudt!
Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom dit zo is. Zie hier voor het complete verhaal.
Uiteraard zijn we erg benieuwd naar de score van 2014!