Ondanks dat ik in mijn vorige posting vrij sceptisch was over de mogelijkheden voor BTW-aftrek is het toch geen enkel probleem om als partikulier in aanmerking te komen voor de aftrek.

De belastingdienst heeft recentelijk een uitleg gegeven over een aantal veel gestelde vragen rond de BTW-aftrek voor partikulieren met zonnepanelen.

Deze uitleg voorziet in antwoorden op een aantal vragen rond de BTW-aftrek en is hier te vinden. 

Het moment van montage is bepalend of er gebruik kan worden gemaakt van de regeling of niet.

 - Installaties van vóór 1 april 2013 komen niet in aanmerking.

 - Installaties die zijn gemonteerd vanaf 1 april 2013 tot 20 juni 2013 komen mogelijk in aanmerking. De eigenaar moet dan wel in het bezit zijn van een factuur op naam, met daarop een vermelding van het BTW-bedrag én de eigenaar moet zich vóór 1 augustus hebben gemeld als ondernemer.

 - Installaties die na 20 juni 2013 zijn aangelegd vallen onder de regeling.

Er wordt een onderscheid gemaakt in het soort installatie. Als het een geïntegreerd systeem is, dan ziet de belastingdienst de installatie gedeeltelijk als dakbedekking en dat heeft gevolgen voor de aftrek.

De eigenaar moet zich registreren als ondernemer, waarna hij ook ieder kwartaal een BTW-aangifte in moet dienen. Voor die aangifte geldt een forfaitair bedrag afhankelijk van het vermogen van de installatie.

Aan het eind van het jaar kan de eigenaar om ontheffing van de administratieplicht bij de belastingdienst vragen. Hierna hoeft er ook geen BTW-aangifte meer gedaan te worden.

Deze hele procedure lijkt ingewikkelder dan dat het is. Uiteraard kunnen wij het een en ander voor u verzorgen.

 

bron: Belastingdienst.