In de media duiken de laatste tijd berichten op dat particulieren met zonnepanelen op hun dak in aanmerken zouden kunnen komen voor BTW-aftrek.
 
De aanleiding tot de hele discussie is een uitspraak van het Europese hof geweest waarin een Oostenrijker met zonnepanelen in het gelijk werd gesteld. Deze meneer is van mening dat bij het zelf opwekken van stroom en het terugleveren daarvan sprake is van ondernemerschap.
Ondernemers kunnen, onder bepaalde voorwaarden, de BTW aftrekken en heel simpel gesteld zou dat dus ook voor particulieren moeten gelden die een zonnestroominstallatie hebben.
Volgens het ministerie van Financiën maakt het daarbij niet uit of je meer of minder terug levert dan je verbruikt. Het gaat om het feit dat je terug levert naar het net en dus als 'producent' wordt gezien.
Echter zitten er ook een hoop haken en ogen aan omdat je als ondernemer niet alleen rechten hebt, maar zeker ook plichten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de plicht om een administratie bij te houden en BTW-aangifte te doen.
Op die plichten zijn ook weer uitzonderingen bijvoorbeeld als het door de ondernemer te ontvangen BTW-bedrag lager is dan €1345,- per jaar. Echter zou met die uitzondering de teruggave van de BTW ook weer komen te vervallen.
 
Het is overigens nog maar zeer de vraag of de BTW met terugwerkende kracht terug gevraagd kan worden. In de brief die Staatssecretaris Weekers heeft gestuurd in antwoord op gestelde kamervragen stelt hij (o.a.) dat teruggave niet mogelijk is als de BTW-aangifte definitief is vastgesteld.
 
Daarnaast moet je heel goed kunnen aantonen wat er nou daadwerkelijk is terug geleverd en wat voor vergoeding daar voor is ontvangen. Die vergoeding zou dan mogelijk ook nog eens vrij zijn van BTW waardoor de prijs die je krijgt voor een terug geleverde kWh lager (en dus ongunstiger) is.
 
Er wordt ook gesproken over aanpassing van de regels. Het is duidelijk dat dit 'gat' in de regelgeving mogelijk aardig wat werk gaat opleveren voor de belastingdienst, en niets gaat opleveren of zelfs belastinginkomsten gaat kosten. Daar wil de overheid dus zo snel mogelijk vanaf en daarom wordt de zaak nu ook aangekaart in Brussel.
 
Zoals gezegd is er veel om te doen. Dat is ook logisch omdat er een mogelijk voordeel te behalen valt die kan oplopen tot een paar honderd euro.
Er is op dit moment echter geen duidelijkheid en definitief antwoord wat deze maatregel nou exact inhoud voor de eigenaar van een zonnestroominstallatie. Ook de website van de belastingdienst biedt geen uitkomst: