Er is de afgelopen tijd veel geschrevn over de EU-importheffingen in verschillende media.

Na de instelling van de heffingen door de EU is China een onderzoek gestart naar oneigenlijke overheidssteun op Europeese wijnen. Frankrijk en Italië (twee voorstanders van de heffingen) zijn daar niet blij mee. Ook andere Europeese luxe goederen, waaronder dure Europeese auto's, worden door de Chinezen tegen het licht gehouden. Al met al is er de afgelopen weken een aardige aanzet gegeven voor een handelsoorlog waar eigenlijk niemand op zit te wachten.

Er zijn inmiddels wel onderhandelingen aan de gang over de importheffing. Laatste stand van zaken is dat de EU-delegatie nu aanstuurt op een soort minimum prijs voor (Chineese) zonnepanelen.

De Chineese fabrikanten zelf zitten ondertussen ook niet stil. Zo zijn er fabrikanten die momenteel grote hoeveelheden panelen naar Kroatië verschepen. Kroatië valt nu nog niet onder de Europeese importheffing, maar zal per 1 juli a.s. daar wel onder gaan vallen. Alles wat voor die tijd binnen de grenzen is zal naar verwachting niet onder de importheffing vallen, al is daar het laatste woord nog niet over gezegd.
Daarnaast zijn er verschillende Chineese fabrikanten die, een deel van, hun productie naar andere lander verschuiven. Zo worden er in Zuid-Afrika en verschillende andere landen in Afrika en zuid-oost Azie fabriekjes neer gezet die (een klein deel) van de productie van panelen opzich nemen. Het paneel wordt vervolgens vanuit dat land naar de EU geëxporteerd en valt daarmee niet onder de heffingen.

Binnen Europa houdt de heffening de gemoederen ook nog steeds bezig. AFASE, de belangen organisatie die actie voert tegen de Europeese importheffingen, is een petitie gestart om zo veel mogelijk handtekeningen binnen te halen tegen de (uitbreiding van) de Europeese import heffingen.

Als AFASE lid brengen wij de petitie graag onder uw aandacht:

Teken de petitie hier.

Op de website van de AFASE wordt nog eens helder uiteen gezet waar zij voor staan: Geen importheffingen op Chineese panelen!