DSC 0201 Onze eigen installatie aan de Cypergras 213 in Den Haag levert nu precies een jaar energie en dus is het tijd om de balans op te maken.

Wat blijkt? Ook bij ons leveren de Senersun panelen méér energie dan gedacht. Geheel veranssend was dat natuurlijk niet, mede doordat we de opbrengst bijna dagelijks bekijken en door de eerdere berichten die, o.a. in PV-magazine en de website van Senersun zelf, hebben gestaan.

In de ontwerpfase hadden we berekend dat onze installatie, met een totaal vermogen van 2880Wp, ongeveer 2200kWh per jaar zou moeten gaan opbrengen. 
De teller staat nu, na precies één jaar op een dikke 2650kWh, ruim 450kWh meer dan gedacht!! De installatie heeft dus 20% meer opgebracht dan vooraf was berekend. Dat komt neer op een extra besparing van €100,- voor dit jaar.

Deze extra opbrengst is het resultaat van een aantal factoren. 

Als eerste is de gemaakte berekening altijd aan de veilige kant. De gebruikte software is een veel gebruikt programma en ook de tweede, handmatige, berekening is niet expres laag gehouden.
Als tweede zal het koude en zonnige weer van, met name februari en maart, een aardige extra duit in het zakje hebben gedaan, maar dat levert geen 450kWh op.
Als laatste, maar zeker niet de minste factor, zijn de Senersun panelen gewoon hele goede panelen met een positieve vermogenstollerantie. Alle Senersun panelen leveren meer dan wordt opgegeven door de fabrikant. 

In ons geval kunnen we gerust stellen dat, zonder cijfermatige onderbouwing, de panelen 10% to 15% meer energie leveren dan vooraf gedacht! 
Een resultaat waar wij erg blij mee zijn!