In het Europeese parlement is recentelijk een voorstel gedaan om zonnepanelen die in China worden geproduceerd te belasten met een extra importheffing bij invoer in de EU.

Dit voorstel is gedaan nadat er door een aantal Europeese paneelfabrikanten bij de Europeese ccommissie is geklaagd over de dumpprijzen van in China geproduceerde zonnepanelen.
De prijzen waarvoor deze panelen worden aangeboden zijn een heel stuk lager dan de panelen die in westerse landen worden geproduceerd. Dit komt mede doordat arbeid in China een stuk goedkoper is, maar er is mogelijk ook sprake van Chineese oveerheidssteun voor hun eigen industrie.
Inmiddels komt het overgrote deel van de panelen uit China en heeft ook het grootste deel van de westerse fabrikanten productielijnen in China staan. 

Het voorstel wat nu binnen de EU is gedaan moet nog bekrachtigd worden en dat kan alleen als andere Eurocommissarissen met het voorsteel akkoord gaan.
Mocht het voorstel wordt aangenomen dan is het mogelijk dat al per 6 juni a.s. een importheffing van kracht wordt. Hoe hoog deze heffing zal zijn is onduidelijk. Er circuleren mogelijke percentages van 30% tot 60% afhankelijk van de paneelfabrikant.
Het mag duidelijk zijn dat deze voorgesteld prijsverhoging een desastreus gevolg zal hebben voor de paneelmarkt in de Europeese unie. Hoe groot de klap voor de markt zal zijn is niet te voorspellen, maar de klimaatdoelstellingen die voor 2020 zijn gesteld worden door de maatregel waarschijnlijk niet gehaald.
In Nederland is de afgelopen tijd een situatie ontstaan waarin het voor veel mensen interessant genoeg is geworden om te investeren in zonne-energie. Met dit voorstel wordt dit situatie te niet gedaan en wordt de klok een aantal jaren terug gedraaid.

Gelukkig zijn er ook een groot aantal tegengeluiden te horen. Zo heeft de Duitse minister van Buitenlandse zaken afgelopen week gezegd dat hij absoluut geen voorstander is van de importheffing omdat dit grote schade gaat toebrengen aan de handelsrelatie met China.
Daarnaast heeft China al laten doorschemeren dat een importheffing voor hun producten ook zou kunnen leiden tot importheffingen voor Europeese producten in China, precies waar de Duitse minister ook bang voor is.
Het voorstel is ook niet logisch. Want waarom zou je alleen voor zonnepanelen een importheffing instellen en niet voor sportschoenen, of voor ieder ander willekeurig product wat uit China wordt geïmporteerd? 

Alles bij elkaar is er momenteel een hele vervelende situatie onstaan. Op de bestaande, zeer beperkte voorraden na, is de import vanuit China nagenoeg stil komen te liggen. Alles wat nu besteld word, komt pas na 6 juni in de EU aan en niemand weet wat de prijs van die producten zal zijn. Verschillende panelen zijn, door de ontstane situatie, momenteel niet te leveren omdat de voorrad op is. Hoe lang het gaat duren voordat de kou weer uit de lucht is, is momenteel niet duidelijk. De eerste harde datum is 6 juni a.s., maar een definitief oordeel over de importheffingen komt mogelijk pas aan het eind van dit jaar.