Dat nagenoeg iedereen inmiddels wel toe is aan de lente is algemeen bekend. Er zit echter wel een voordeel aan de huidige periode van kou en strak blauwe lucht: de opbrengsten van PV-systemen zijn momenteel ongekend hoog!

Al een aantal dagen maken de installaties overuren. Door de combinatie van heldere, strak blauwe luchten en temperaturen rond het vriespunt leveren de panelen momenteel erg veel energie. Bij onze eigen installatie zien wij regelmatig dagtotalen verschijnen die niet onderdoen voor een zomerse dag! Op bepaalde momenten worden er vermogens geleverd die behoorlijk boven de normale (berekende) waarde uitkomen en dicht in de buurt van het piekvermogen van de installatie liggen.
Onze eigen installatie heeft een geïnstalleerd (piek)vermogen van 2880Wp. Ik  heb al een paar keer op het display waardes zien staan die richting de 2900W gingen! De omvormer moet deze vermogens wel aankunnen. Is de geïnstalleerde omvormer te klein, dan zal in de meeste gevallen de omvormer uitschakelen om defecten te voorkomen. Dit is ook de reden waarom ik bij de omvormer keuze, afhankelijk van de extra kosten/baten, liever een iets grotere omvormer kies dan een  omvormer die dit soort pieken niet goed op kan vangen. In ons geval heeft de SMA SunnyBoy 3000HF geen enkel probleem met de vermogens pieken en wordt er volop geprofiteerd van de huidige koude periode!