De afgelopen week zijn er een aantal, voornamelijk negatieve, berichten in de landelijke media opgedoken.

Zo was er aandacht voor de problemen met, sommige, panelen van ScheutenSolar. Bij een aantal specifieke typen panelen van deze fabrikant is het de afgelopen jaren minimaal 15 keer voorgekomen dat er brand is ontstaan door een slecht contact in de aansluiting. Deze aansluiting van het paneel, de junctionbox genaamd, is specifiek voor dit type paneel ontwikkeld. Het probleem komt ook alleen maar voor bij deze panelen van deze specifieke fabrikant.
Het probleem is eind 2011 al aan het licht gekomen en kan dus niet echt als 'nieuws' worden gezien. Wat de situatie wel heel vervelend maakt voor, met name de mensen die deze panelen op het dak hebben liggen, is dat ScheutenSolar begin vorig jaar failliet is gegaan en vervolgens is overgenomen door een Chineese Fabrikant. Over wie er nu aansprakelijk is voor de geleden schade is momenteel veel onduidelijkheid.

Daarnaast zag de Kiwa haar kans schoon om zich te profileren als hét keuringsinstituut voor zonnepanelen en omvormers. In Nederland is momenteel geen standaard (Nederlands) keurmerk voor zonnepanelen en omvormers. Onze oosterburen hebben het beter geregeld met een aantal TÜV-keurmerken. Ook de Europeese unie en een aantal andere westerse landen hebben hun eigen keurmerk.
In de wereld van de 'onafhankelijke keurmerken' is een hoop geld te verdienen. Als keuringsinstituut is het dan ook heel handig om in de media te roepen dat er heel veel mis is met de producten, maar dat jullie wel een lijst hebben waarop de goede producten staan.
In de Groene Courant stond afgelopen week een artikel wat geschreven is door de oprichter en CEO van SolarClarity: Peter Desmet. Daarin legt hij zijn visie over de hele situatie uit en maakt korte metten maakt met de lijst van de Kiwa. (Bron: www.Groenecourant.nl; Link naar het artikel).