In Nederland is het aandeel grijze stroom ten opzichte van groene stroom de laatste tijd fors toegenomen. Dat komt doordat steeds meer stroom in Nederland wordt opgewekt door vervuilende kolencentrales. De kolenprijs is op dit moment vrij laag waardoor het voor energiemaatschappijen aantrekkelijk is om energie uit kolen op te wekken. De afgelopen jaren zijn er drie nieuwe kolencentrales bijgekomen.

Deze conclusies worden getrokken door zes consumenten- en milieuorganisaties op basis van hun jaarlijkse stroomranking. De stroomranking wordt opgesteld door het samnewerkingsverband van de consumentenbond, Hivos, Greenpeace, Natuur&Milieu, het Wereld Natuurfonds en WISE. In hun rapport worden alle energiemaatschappijen onderzocht di eop de Nederlandsemarkt actief zijn.

Van de grote energiemaatschappijen doet Eneco het nog het best met een eindcijfer van 6,2. Het gemiddelde cijfer van alle energiemaatschappijen is echter gedaald van een 5,7 naar een 5,2.

Er zijn drie bedrijven die een 10 scoren op duurzaamheid en dat zijn Qurrent Nederland, Duurzame Energie Unie en Pure Energie. Alle drie de bedrijven leveren hun stroom volledig uit zonne- en windenergie.

Het in 2013 afgesproken energieakkoord, waarin werd gesteld dat in 2020 14% van de energie duurzaam moet zijn, lijkt hiermee weer verder uit beeld te komen.

Bron: NOS en Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers