In het onderzoeksrapport 'Energietrends 2014', een gezamelijke uitgave van ECN, het energie onderzoekscentrum in Petten, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland top 10 opgenomen van de energieverbruikers in de Nederlandse huishoudens.

Uit het rapport blijkt dat de grootste energieverbruikers binnen Nederlandse huishoudens de combiketel (1400 m3 gas per jaar) en de auto (1000 liter brandstof) zijn. 
Verlichting in huis neemt de derde plaats in met een verbruik van 390 kWh.
De rest van de top-10 is gevuld met andere elektrische verbruikers en ziet er als volgt uit:

 

1. Combiketel: 1400 m3 gas

2. Auto: 1000 l brandstof

3. Verlichting: 390 kWh elektriciteit

4. Televisie: 270 kWh elektriciteit

5. Koelkast:  250 kWh elektriciteit

6. Ventilatie: 210 kWh elektriciteit

7. Verwarming: 200kWh elektriciteit

8. Droger: 190 kWh elektriciteit

9. ICT: 190 kWh elektriciteit

10.audio/video-apparatuur: 190 kWh  elektriciteit

 

In deze top 10 is duidelijk te zien dat relatief kleine verbruikers die constant aanstaan (koelkast, ventilatie etc.) een behoorlijk prominente plaats innemen op de ranglijst ten opzichte van de groot verbruikers zoals een wasdroger. Door het grote vermogen van deze laatste apparaten wordt vaak gedacht dat zij ook de grootste verbruikers zijn in een huishouden. Ze worden echter voorbij gestreefd door de kleinere apparaten die min of meer constant aan staan. Niet iets waar iedereen direct bij stil staat.

Ook blijkt uit het rapport dat het energieverbruik de afgelopen jaren niet meer is gestegen. Dat komt volgens de onderzoekers niet alleen door de economische situatie, maar vooral ook door nieuwere energiezuinigere technieken die op steeds grotere schaal worden toegepast.

Bron: Nieuwsbrief NEN en Energietrends 2014